Abstrakt
Zdrowie jest często mylnie wiązane ze szczupłą figurą, a bycie na diecie niewłaściwie kojarzy się z dbaniem o zdrowie i jakość spożywanego jedzenia. Literatura pokazuje, że nie zawsze jest to prawda, z uwagi na lęk powodowany restrykcjami w obszarze jedzenia. Bycie na diecie może mieć liczne negatywne konsekwencje, z czego lęk i depresja to tylko niektóre. Ograniczenie przyjmowania jedzenia może także skutkować zaburzeniami odżywiania i problemami zdrowotnymi, a zmniejszenie podaży kalorii może oznaczać brak zapewnienia niezbędnych wartości odżywczych.
W artykule badane są związki między byciem na diecie a lękiem, pomiędzy dietą a zdrowiem, dietą i zachowaniami zdrowotnymi, a także pomiędzy zachowaniami zdrowotnymi a zdrowiem. Zastosowane metody obejmują miarę zdrowia – General Self Rated Health, miarę lęku – A Brief Measure for Assessing Generalized Anxiety Disorder oraz miarę zachowań zdrowotnych – Inwentarz Zachowań Zdrowotnych. Badanie przeprowadzono na próbie polskich studentów wychowania fizycznego oraz ich rodzinach.
Wyniki pokazały, że bycie na diecie jest rzeczywiście związane z wyższym poziomem lęku. Osoby utrzymujące dietę nie okazały się zdrowsze od tych, które nie stosują diety, ale okazały się bardziej zaangażowane w zachowania zdrowotne. Jednocześnie poziom zdrowia wykazał istotny związek z poszczególnymi zachowaniami zdrowotnymi, takimi jak prawidłowe nawyki żywieniowe i pozytywne nastawienie psychiczne.
Bibliografia
Wright J., O’Flynn G., Macdonald D. Being fit and looking healthy: Young women’s and men’s constructions of health and fitness. Sex Roles 2006; 54(9-10): 707–716.
Mann S., Harmer H. Can health and wellbeing come in all shapes and sizes? Dieting: The Big Con. a harm minimisation program. Australian Journal of Primary Health 2002; 8(2): 39–47.
French S. A., Jeffery R. W. Consequences of dieting to lose weight: effects on physical and mental health. Health Psychology 1994; 13(3): 195–212.
Lissner L., Andres R., Muller D. C., Shimokata H. Body weight variability in men: metabolic rate, health and longevity. International Journal of Obesity 1990; 14(4): 373–383.
Lissner L., Odell P. M., D'Agostino R. B., Stokes III J., Kreger B. E., Belanger A. J., Brownell K. D. Variability of body weight and health outcomes in the Framingham population. New England Journal of Medicine 1991; 324(26): 1839–1844.
Wilson G. T. Relation of dieting and voluntary weight loss to psychological functioning and binge eating. Annals of Internal Medicine 1993; 119: 727–730.
Rand C. S., Kuldau J. M. Restrained eating (weight concerns) in the general population and among students. International Journal of Eating Disorders 1991; 10(6): 699–708.
Kenardy J., Brown W. J., Vogt E. Dieting and health in young Australian women. European Eating Disorders Review: The Professional Journal of the Eating Disorders Association 2001; 9(4): 242–254.
French S. A., Story M., Downes B., Resnick M. D., Blum R. W. Frequent dieting among adolescents: psychosocial and health behavior correlates. American Journal of Public Health 1995; 85(5): 695–701.
Strine T. W., Chapman D. P., Kobau R., Balluz L. Associations of self-reported anxiety symptoms with health-related quality of life and health behaviors. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology 2005; 40(6): 432–438.
Aucoin M., Bhardwaj S. Generalized anxiety disorder and hypoglycemia symptoms improved with diet modification. Case Reports in Psychiatry 2016; 7165425.
Fairburn, C. G., Brownell, K. D. (eds.). Eating disorders and obesity: A comprehensive handbook. New York: Guilford Press, 2005.
Jeffery R. W., Adlis S. A., Forster J. L. Prevalence of dieting among working men and women: The healthy worker project. Health Psychology 1991; 10(4): 274–281.
DeSalvo K. B., Jones T. M., Peabody J., McDonald J., Fihn S., Fan V., He J., Muntner P. Health care expenditure prediction with a single item, self-rated health measure. Medical Care 2009; 47(4): 440–447.
DeSalvo K. B., Fisher W. P., Tran K., Bloser N., Merrill W., Peabody, J. Assessing measurement properties of two single-item general health measures. Quality of Life Research 2006; 15(2): 191–201.
Spitzer R. L., Kroenke K., Williams J. B., Löwe B. A brief measure for assessing generalized anxiety disorder: the GAD-7. Archives of Internal Medicine 2006; 166(10): 1092–1097.
Juczyński Z. Narzędzia pomiaru w promocji i psychologii zdrowia. Warszawa: Pracownia Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, 2001.
Pidgeon A., Harker R. A. Body-focused anxiety in women: Associations with internalization of the thin-ideal, dieting frequency, body mass index and media effects. Open Journal of Medical Psychology 2013; 2(4): 17–24.
Diamantopoulos A., Sarstedt M., Fuchs C., Wilczynski P., Kaiser S. Guidelines for choosing between multi-item and single-item scales for construct measurement: a predictive validity perspective. Journal of the Academy of Marketing Science 2012; 40(3): 434–449.
Alix Timko C., Perone J., Crossfield A. Are you currently on a diet? What respondents mean when they say “yes”. Eating Disorders 2006; 14(2): 157–166.
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Copyright (c) 2020 Array